COME AND POOLOO ME=,=

Saturday, March 16, 2013

KAWAN . BESTIE . SAHABAT .

Assalamualaikum selamat sejahtera semua.

KAWAN . apa maksud kawan ? seorang manusia yang berdekatan dengan kita , berkongsi segalanya kisah hidup dengan kita , menerima kekurangan kita , membimbing kita ke jalan yang lurus dan tidak terpesong dan sentiasa meminjamkan bahu andai kita memerlukannya . Itulah kawan . kawan ada banyak jenis contohnya kawan baik , kawan karib , kawan biasa macam macam lagi . 

Dalam berkawan ni , banyak ragamnya . Memang manusia lah kalau ragamnya banyak . berkawan biarlah ikhlas , bukan mengejar publisiti , kemewahan , kecantikan semua semua yang pelikpelik samapai tak mampu nak pikir dah . Dalam persahabatan yang dibina dicipta , bersama itu kita ungkai kenangan manis pahit , terasa hati , bergaduh kecil itu normal dalam persahabatan . tak semua idea diri atau kelakuan kawan kita yang cantik di mata pikiran kita , tak salah menegur tapi agak agak la sikit , jangan tegur melulu , fikir dulu sebelum tegur , takut ada yang terasa hati . 

Memang diakui , saya sedikit hot tempernya . bukan bukan , tak banyak sangat tak sikit sangat . when im sitting with otai otai lama Bumi and they were fighting each others ( main dam ) , mereka tak semua bersefahaman . ada jugak perselisihan tapi professional attitude la . kan ? 

Kawan . Bak kata adik Najwa Latif ada dikala kita suka , duka , dalam tangisan dan ketawa . itulah kawan , selalu teman kita , kongsi segala cerita kehidupan . Sahabat . Kawan . Bestie . mencari kawan mudah je kan ? tapi nak jumpa seorang yang betul betul bersama kita tu payah . bukan dicari ketika ditinggal kekasih , bukan dilupai tatkala bertemu penganti . ye , memang saya sedang menyindir . sila terasa yang berkenaan . oke ?

Mereka selalu bersama , bercerita pahit manis kehidupan , susah senang harungi bersama , tangan teguh berpaut antara satu sama lain , ada tangan yang dihulur dan tangan yang menyambut dan yang penting rahsia kawan tersimpan rapi dengan amanah . Kawan yang membuka pekung keaiban kawannya di hadapan kawan yang lain BUKAN kawan yang boleh dibuat kawan dan harus tinggalkan saja biar padan muka dia . Its better *


Dalam berkawan pasti ada sedikit pertengkaran , perbezaan pendapat namun bukan atas alasan itu kita semudahnya memutuskan perhubungan sebuah persahabatan tu . Dulu saya ada kawan , sangat baik dalam persahabatan namun terputus di tengah jalan mungkin disebabkan salah faham . terlalu banyak salah faham . sebelum ini , saya cuba diamkan . namun di saat saya sendiri mendengar ungkapan yang diluahkan dari mulutnya , automatik saya istiharkan that she not my friend anymore . its not about small matter , but she was down and curse my family , my parent's job . yes , parent i not under govenment so why that will be issue ? kami cukup makan , cukup pakai segala , tak merempat pon . kerana bapak kau kerja govenment ? halal ke kerja nya ? hah , mohon terasa . ( dah lari topik ) . kalau lagu ni nak ajak berkawan , its better berkawan dengan drug users la . mereka lagi ada hati perut . haha . kan kan ??


So dalam berkawan tu adat la , tak gaduh tak mesra . kadang gaduh ni baik jugak sebab kita akan lebih tahu macam mana perangai kawan kita tu sebenarnya . tapi jangan lah gaduh sampai tumbuk tumbuk . tu bukan setakat kenal kawan , dapat kenal hospital lagi . just joke *


Berkawan biar beribu . kerana kawan , kita akan lebih kenal erti kehidupan sebenarnya . tapi dalam berkawan , keluarga harus diutamakan , kawan memang selalu ada tapi yang paling setia dengan kita is KELUARGA . berkawan berkawan lah , jangan nanti dipanggil si kera sumbang pulak , berhati hati memilih kawan , takut kawan bertukar jadi lawan . oke ?


KAWAN , terima kasih kerana sudi menerima saya seadanya . Cik Donut Manis .

CIK DONUT MEMBEBEL

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved chentaretro.blogspot.com